Studio_Bark_U-Build_Garden_Room_Ext2_L Studio_Bark_U-Build_Garden_Room_Ext1_L Studio_Bark_U-Build_Garden_Room_Ext3_L Studio_Bark_U-Build_Garden_Room_Int3_L Studio_Bark_U-Build_Garden_Room_Int4_L Studio_Bark_U-Build_Garden_Room_Int5_L Studio_Bark_U-Build_Garden_Room_Int1_L Studio_Bark_U-Build_Garden_Room_Int2_L Studio_Bark_U-Build_Garden_Room_D2_L Studio_Bark_U-Build_Garden_Room_D3_L Studio_Bark_U-Build_Garden_Room_D4_L Studio_Bark_U-Build_Garden_Room_D5_L Studio_Bark_U-Build_Garden_Room_D1_L G106_Studio-Bark_Manbey-Pod_Day-weekend G106_Studio-Bark_Manbey-Pod_Day-5 G106_Studio-Bark_Manbey-Pod_Day-3
190104_Manbey_Pod_Drawings-6 190104_Manbey_Pod_Drawings-5
 

Project:

Manbey Pod

Location:

Stratford, London

Client:

Private

Cost:

£18,000

Contractor:

Assisted self build

Status:

Complete

 

Manbey Pod is a self built garden studio located in East London. It is constructed using our revolutionary U-Build construction system. The project, located in Stratford, East London, has been manufactured as a kit of parts and delivered to site. Studio Bark designed the Manybey Pod as a family amenity space, storage area and textile studio.

This is the first time we’ve handed over the U-Build construction to the clients, Peter and Joan. We asked them to keep a diary to chart their progress – titled A U-Builder’s Self-Build Diary and published on our news feed. We hope this can be a valuable resource for future self-builders using the U-Build system for variety of uses.

 

Manbey Pod got featured on Evening Standard’s Homes&Property. Read it here.

 

Architectural Language, Form and Scale

The simple, yet decorative northern facade of the Manbey Pod presents an aesthetically pleasing bookend to the garden. Furthermore it provides a functional space behind with plenty of natural light. The proportions of the glazing relate to the existing garden layout. It also responds to the attractive Maple tree which sits to the Northeast of the garden. The large fixed window lines up with the existing pathway and the double doors of the main house which sits approximately 15 metres to the North. The textural timber cladding, made from Western Red Cedar creates an interesting and contextual facade. Furthermore, it provides a hint to the creative programme behind.

Studio Bark selected Birch plywood for the internal box faces due to its more uniform appearance when compared to Spruce.

 

Environmental Design

Further to the innovative low-energy U-Build construction system, natural materials provide a healthy internal air-quality, whilst ensuring that the building’s embodied energy requirement is kept to an absolute minimum. The cladding is sourced from UK woodlands and processed by a local sawmill, much reducing the air miles when compared to European / American timber.

Goto Top