external-render- A233-Elevation_L A233---Interior-_L Studio_Bark_BrookVessons_Drawing-7 Studio_Bark_BrookVessons_Drawing-6
Studio_Bark_BrookVessons_Drawing-2 Studio_Bark_BrookVessons_Drawing-1 Studio_Bark_BrookVessons_Drawing-3 Studio_Bark_BrookVessons_Drawing-4 Studio_Bark_BrookVessons_Drawing-5
 

Project:

Shropshire Farm

Location:

Shrewsbury

Client:

Private

Status:

Planning

 

Our proposal for a farm in rural Shropshire, promotes the removal or reuse of dilapidated buildings at an existing farmstead to retain and upgrade.

The proposal’s environmental design and approach to low energy, low impact design looking to retain and re-use buildings and materials where possible, recognises the fundamental need for the overall farmstead cluster to be a highly functional farm. The design of the new buildings is based on best practice, fabric first principles with a view to minimising embodied and operational energy requirements.

Our sensitive approach has used the existing farmstead, wider landscape and local vernacular as a starting point for design development.

 

Innovation Strategy: Circular Design and Material Re-Use

To lower embodied energy, the primary aim is to eliminate materials that require energy hungry processes to produce like (new) concrete and brick, and to detail new buildings in such a way that materials can be reused or easily recycled.

The building envelope also needs to perform at levels of future compliance rather than those set today, taking into account changing weather patterns and the likelihood of more extreme weather.

 

Landscape Design

The landscape strategy entails the introduction of specimen trees, shrubs and structure planting which would further ease the farmstead into its surroundings. The proposal starts to rationalise the existing buildings into a more ordered collection of residential agricultural and domestic ancillary buildings whilst being consistent with the ‘low density and dispersed settlement pattern.’

The introduction of a Bat loft, HaHa’s, planting, a new pond and growing/cultivating areas, start to enhance the landscape character of the overall scheme, bringing back its working farmstead identity.

 

Shutter Design

Elevation studies tested composition of chimney and glazing and optimising thermal gains according to the south and north orientations. To prevent overheating, the southern glazing requires solar shading throughout the year, whilst also needing to maximise solar gains in the winter months when the sun is lower in the sky. This took form in variations in window sizes, timber cladding sizes and a specific shutter design. By calculating the spacing and sizes of the battens, the high 62° sun is restricted from entering the large glazed spaces and at the lowest 14° winter sun, light is permitted into the space to maximise solar gain.

Goto Top