Studio-Bark_Oakridge-Lynch-Visual-2_L A212_Studio-Bark_living A212_Studio-Bark_kitchen-dining A212_Studio-Bark_bedroom A212-Oakridge-Lynch_Planning_Model-5_L A212-Oakridge-Lynch_Planning_Model-6_L A212-Oakridge-Lynch_Planning_Model-7_L Studio-Bark_Oakridge-Sample-Panel_1_L Studio-Bark_Oakridge-Sample-Panel_3_L Studio-Bark_Oakridge-Sample-Panel_2_L Studio-Bark_Oakridge-Sample-Panel_4_L
A212_Studio-Bark_Sketch-2
 

Project:

Oolite House

Location:

Stroud

Client:

Private

Status:

Planning Approved

 

Oolite House is a proposed family home nestled into the western escarpment of the Cotswold Hills. The topography and surrounding grain have shaped the form and massing to ensure the house sits comfortably within its context.

 

Concept 

The area around Stroud, including Oakridge Lynch is well known for its outcrops of Oolite limestone. It famously formed the Cotswold Hills during the Jurassic period and is an extremely permeable material. Where it meets beds of clay, water is driven out in the form of springs. It is these springs that have been highly active in the formation of the deep and complex valleys.

 

Form

Oolite House is constituted of two splayed forms, split by a central feature stair. The topography has informed the landscape treatment. The dominant form to the east emerges from the hillside, while the rest of the home is concealed below the level of the terraces.

At the intermediate and lower levels, the home spills around the central courtyard. While at the top level, only a single storey is visible while in keeping with the scale of the neighbouring property.

Entry to the site is via the upper part of the plot. A covered walkway guides visitors around the house to the entrance which is located at the lower level. The lawn stretches over the roof of the western wing, allowing views to remain completely open to the south and west. Thus it preserves the amenity of the neighbouring properties, including the listed Lyday House.

 

Materiality

A thoughtful juxtaposition of stone, timber and glazing references the Cotswold vernacular, yet the overall architecture is contemporary and light.

The materiality is informed by the site’s existing stone walls by introducing additional stone to the facades that are bedded into the terraces.

The principal eastern form is clad in pre-weathered hardwood timber, selected to compliment the Cotswold stone. The timber-frame structure, expressed at the facade provides visual order to areas of fenestration, with glazing set back to reduce glare.

Goto Top