Studio_Bark_White_Pink_House_1 Studio_Bark_Childer-Thornton_4_L Studio_Bark_Childer-Thornton_1_L Studio_Bark_Childer-Thornton_2_L Studio_Bark_Childer-Thornton_3_L
Studio_Bark_White_Pink_House_1 Studio_Bark_White_Pink_House_2 Studio_Bark_White_Pink_House_3 Studio_Bark_White_Pink_House_4
 

Project:

White & Pink House

Location:

Cheshire

Client:

Private

Status:

Feasibility

 

The proposal is located in a quintessential Cheshire Village. The overriding strategy for the site is to enhance the setting through careful landscaping and the creation of two new low impact dwellings, designed to sit seamlessly in the grain of the built environment. The architectural concept identifies with the aesthetic and form of traditional timber-frame houses famous in this part of the country. In particular, it is inspired by the Tudor architecture. Studio Bark designed the asymmetric form around the spatial configuration and ensures the design. Although the form is modern, it sits sensitively within its context.

Typically we see exposed timber on Tudor buildings painted black, however, this aesthetic only became popular in the Victorian times. Unfortunately, this technique of using black paint prevents the wood from breathing and can cause it to rot. Prior to this, exposed timber was treated with lime-washing, which acted as a preservative against both the elements and pests. Therefore the facade finish is to use a lime render with limewash over the timber, breathing new life into a traditional method of treating timber. The limewash will blend the timber and the render while allowing the texture and detail to be read. Furthermore, Studio Bark identified each house with its own colour. As a result. it clearly defined the two properties while ensuring the architectural language stays consistent.

Goto Top