Studio_Bark_Pivot_House_Visual_L Studio_Bark_Pivot_Model_1_L Studio_Bark_Pivot_Model_2_L
Studio_Bark_Pivot_House_GF Studio_Bark_Pivot_House_Section Studio_Bark_Pivot_House_Concept
 

Project:

Pivot House

Location:

Norfolk

Client:

Private

Cost:

n/a

Contractor:

H. Smith & Sons (Honningham)

Status:

On-site

 

Pivot House a new super-low energy, low impact family home in the Norfolk countryside. The proposal sits outside any settlement boundary, hence the design meets the very challenging criteria of Paragraph 55 of the National Planning Policy Framework (NPPF).

The building concept relates to the random nature of tree growth, with a parabolic arrangement of beams flying from a central spine. This is demarcated by the location of the tree placed in the centre of the courtyard, providing an innovative timber framed structure, which can be achieved on a realistic budget using locally sourced air dried timber.

The existing land is made up of various scrub plants, including nettles, brambles and other species of tumbling weeds in addition to building rubble towards the entrance. The proposal provides new orchard planting and screening to the North, with the building itself being lowered into the landscape with a green roof to subtly blend the building into its surroundings, as well as enhancing local biodiversity.

In the main, the building is to be constructed using flint gabions, quarried within a few miles of the site and using reject flints. The scale of the flints will vary to represent different areas of the building, allowing more or less permeability through the skin, helping the building to blend back into the earth from which it came.

Goto Top